lunes, 4 de junio de 2012

COM UN FOC INVISIBLE


Contextualització

Màrius Torres és un autor català de la 1a meitat del segle XX. Seguint els passos del seu avi i el seu pare, va convertir-se en metge, però malauradament va haver d'abandonar la seva prometedora carrera en contraure la tuberculosi. Això el va obligar a ingressar al sanatori de Puig d'Olena, on va quedar-se fins la seva mort, als 32 anys, mentre la seva família s'havia vist obligada a exiliar-se a causa de la Guerra Civil. Allà, Màrius, que ja havia escrit alguns articles, va començar a escriure poesia. Una poesia marcada pels seus fets vitals. Amb referències a la música, que l'acompanyava des de petit, a la vida i la mort, amb la qual estava familiaritzat degut a les creences de la seva família en el més enllà, i també per la Guerra Civil espanyola, causant de la destrucció del país i de la solitud del poeta. Al sanatori va conèixer a Mercè Figueres, la única companyia que va tenir en aquells anys i la qual va inspirar alguns dels poemes. La seva obra no va ser publicada en vida, sinó que va ser Joan Sales, amic de Torres, qui des de l'exili a Mèxic va publicar per primera vegada els seus poemes als anys 50.

Característiques de la poesia de Màrius Torres

La forma de les seves poesies és molt significativa, va relacionada amb el que es vol explicar. Element fruit de la influència de Joan Maragall.

Tot i les seves circumstàncies, la visió de Màrius de la malaltia i la mort era optimista, se'n feia càrrec i ho assumia. Les seves poesies són tristes però esperançadores. Tracta el tema de la mort amb optimisme, vitalitat i naturalitat, de manera esperançada.

Un recurs literari recurrent en les seves poesies és l'analogia, per tal d'explicar tot allò que ens vol fer arribar. Consisteix en buscar un referent d'allò que es vol dir per mitjà d'una comparació o un camp semàntic semblant.

Hi ha recurrència d'esperits i àngels.



No hay comentarios:

Publicar un comentario