martes, 5 de junio de 2012

QUADERN D'ARAM


L'autora
Maria Àngels Anglada va ser una autora del segle XX que va cultivar diversos gèneres literaris com la poesia, la narrativa i l'assaig, S'autodefinia com “una poeta que escriu novel·les”.
Aquesta va estudiar filologia clàssica, fet que va influir en la seva obra.

La inspiració
Anglada va escriure aquesta novel·la inspirada en un viatge que va fer a l'illa grega de Rodes, on va entrar en contacte amb la cultura armènia. A més, la redacció de Quadern d'Aram també va estar inspirada per un film que l'autora havia vist, titulat Mare, on també es parlava del sofriment del poble armeni.

La intenció
L'obra va ser escrita amb la intenció de recordar els justos, donant veu a tots aquells que van ser oprimit pels turcs. Anglada el que vol és que aquest tràgic genocidi que es va fer sobre el poble armeni no quedi en l'oblit, perquè és un terrible fet injustificable que va destruir moltes vides.

La tipologia textual i les veus narratives
Aquesta és una novel·la molt rica amb tipologies textuals, hi podem veure trossos narratius en forma de dietari, poemes (com els que l'autora introdueix del gran poeta armeni Daniel Varujan), cartes, articles de diari... A partir d'aquests diferents tipus de textos es van introduint les diverses veus narratives de l'obra (com la veu d'Aram, de Marika i la de la pròpia autora), les que aporten el seu punt de vista dels tràgics fets.
Aquesta gran varietat de tipologies textuals i veus narratives són les que donen un ritme fluid i una gran versemblança a l'obra.

Estructura
Anglada dóna una estructura molt complexa a la novel·la, consta de les següents parts: reconeixença, dietari (de vuit parts), un epíleg (l'autora ens conclou la història donant la seva pròpia opinió), una nota (on s'explica la seva motivació per escriure la història) i un quadre cronològic i un mapa (que serveixen per situar-nos en el context, perquè són fets llunyans al nostre país).

El llenguatge
Maria Àngels Anglada usa un estil depurat, contingut, però amarat de lirisme. La seva prosa flueix transparent com una deu d'aigua, sense entrebancs, amb una aparent senzillesa. Darrere d'això hi ha un gran treball estilístic perquè l'autora el que vol és poder arribar a tots els públics independentment de quina sigui la seva edat o formació.
Sovint el llenguatge està marcat pels sentiments dels personatges, que transmeten la seva profunda pena però alhora un gran sentiment de superació que els empeny a sobreviure malgrat totes les dificultats sofertes.
Anglada dóna als seus personatges un llenguatge dolça però al mateix temps ferm.

Personatges
Aram: és un dels protagonistes . Veiem la seva gran evolució al llarg de la novel·la, ja que comença sent un preadolescent i acaba sent adult a punt de casar-se. Inicia el dietari a través del que coneixerem la història, però a vegades el deixa a la seva mare tot i que ell i continua escrivint de vegades. És un noi amb un gran esperit de superació, tot i que està molt marcat per la situació que li toca viure, les seves ganes refer la seva vida mai obliden del tot el dolor que sent al haver perdut la seva àvia, les dues germanes i el seu pare (Vahé).

Marik: mare d'Aram i muller del difunt Vahé. Escriu al quadern quan el seu fill li deixa perquè ell no té temps per fer-ho. Introdueix un to de veu molt trist, amb un fort dolor tot i ser dolça. Té un gran esperit de superació, aconsegueix superar la mort de la seva família, tot i que passa molt de temps plorant en silenci la dura pena que sent, i es casa per segona vegada.

Cal destacar també a Vahé, que es recordat com un dels millors poetes armenis, perquè sentia una gran passió per la seva terra, fet que va fer que els turcs l'assassinessin a sang freda. I també destacar en Iorgos, personatge que ajuda a Aram i li proporciona feina, a més de ser el seu futur cunyat.

Els espais
L'obra se situa en diversos espais. Comença a Armènia, on s'explica la fugida que fan Aram i la seva mare en companyia de la família d'un cosí de la mare per arribar a la frontera del país que hi ha amb Rússia, continua a Grècia on Aram i Marik i passen una temporada, és on Aram coneix a la família de corallers d'en Iorgos, avança fins a Marsella on els dos protagonistes s'estableixen definitivament (lloc on la mare es casa amb el pare Mesrov), l'illa de Simi on Aram coneix la seva promesa que és la germana d'en Iorgos, i per últim a Cadaqués, vil·la on es creu que s'hi establiria la família dels kondos (família de Iorgos).

No hay comentarios:

Publicar un comentario