martes, 5 de junio de 2012

COM UN FOC INVISIBLE...


L’autor
Màrius Torres, autor nascut a principis de segle XX i que forma part de la generació sacrificada. Va morir a l’edat de trenta-dos anys, en un sanatori de Barcelona on va estar ingressat durant els deu últims anys de la seva vida a causa d’haver contret tuberculosi, cosa que el va fer allunyar de la seva professió inicial, la medicina, per tant els coneixements que tenia van fer que acceptés que no hi havia cura per a la malaltia, fet que es veu en els seus poemes on hi ha un t esperançador i gens malenconiós al presentar que amb la mort no s’acaba tot, cosa que ens fa parlar de la carència espiritista de l’autor.

La vocació
Torres tenia vocació per a la literatura ja que quan era jove participava escrivint articles en les revistes de la zona, i en la seva estància al sanatori va començar a escriure poemes, els quals serien publicats anys més tard a l’exili per un amic de l’autor.

La música
En els seus poemes hi trobem molts elements relacionats amb la música, introduïts per la seva família, la qual el va haver de deixar sol al sanatori quan van haver d’exiliar-se per culpa de la guerra civil.

Llenguatge
Màrius Torres utilitza un vocabulari clar i entenedor, que arriba amb certa facilitat al no presentar massa complicacions, és directe i sense floritures.
Cal destacar que Torres es va veure bastant influït per la poesia de Maragall al presentar una sòlida unió entre forma i contingut en els seus poemes.

La conclusió
Màrius Torres va fer una poesia allunyada de la tristesa que l’acompanyava plasmant un sentiment d’esperança en la seva obra, una esperança de caire vitalista centrada en el més enllà que remarcava que amb la mort no s’acaba tot, al llarg de poemes on innovava amb la mètrica i la forma per fer que estiguessin en ple equilibri harmoniós, fet que el va conduir a fer una poesia plena de sentiment marcada per la realitat que li va tocar viure formant part de la generació sacrificada.

El títol de l’obra
Podem relacionar la majoria de poemes del llibre amb el títol Com un foc invisible... el qual presenta una energia que passa desapercebuda i no es veu a simple vista, com en la majoria de poesies. Parla de l‘esperança, una esperança relacionada amb el més enllà, ja que l’autor tenia acceptada la seva malaltia i sabia que aquesta l’estava portant cap a la mort, per això ell ho va acceptar i va escriure pensant amb un més enllà (concepció espiritista)

No hay comentarios:

Publicar un comentario